Ziekenhuis AZ Nikolaas

Eind 2016 hebben 37 ziekenhuizen, woon- en zorgcentra en andere zorgorganisaties een engagementverklaring ondertekend om voedselverlies tegen te gaan. Het is niet alleen ‘the right thing to do’, maar zij en hun patiënten varen er ook wel bij.

Als de centrale keuken van het AZ Nikolaas 2.500 warme maaltijden moet klaarmaken voor verschillende campussen, dan telt elke euro.

Door een slimme planning heeft de keuken geen overschotten meer. Bovendien koopt ze minder eten, maar het is van betere kwaliteit. Patiënten eten alles op omdat het lekker is. Hun levenskwaliteit gaat erop vooruit en dat maakt hen fysiek en mentaal beter. Het AZ bespaart zo niet alleen geld, maar ook kostbare tijd van het personeel.

‘Door de wisselende bezettingsgraad zijn maaltijden in een ziekenhuis moeilijk te proportioneren, met voedselverlies tot gevolg. Via herproportionering en een langere bewaartijd kan AZ Nikolaas het voedselverlies nu tot een minimum beperken. Professor Edwig Goossens zet in op smaak.