Lokaalmarkt

Contactpersoon
Evelyn Deschryvere
E-mailadres
edeschryvere@roeselare.be
Website
Facebook
Startdatum project
mei 2017
Financieringskanalen
Infrastructuur: Kerk wordt via de gemeente ter beschikking gesteld voor de markt
Beleidsstructuur
Landbouw
Lokale Economie
Gebouweninfrastructuur

Lokaal is veel meer dan een plaats waar je heerlijke streekproducten vindt. Het is een plaats vol ontmoetingen. Ontmoetingen met onze boeren, maar natuurlijk ook ontmoetingen met vrienden, familie en kennissen. Voor of na je inkopen kan je ook iets drinken in de bar of iets halen bij de boer om ter plaatse op te eten. De perfecte start van jouw weekend.

Het centrale hart van de activiteiten van Lokaal zou een ‘overdekte markt’ zijn, met enkel lokale (liefst duurzaam geproduceerde) producten (van groenten, over fruit, vlees, gevogelte, wild, vis, bier, wijn, honing, melkproducten, brood en gebak,…noem maar op).

Dit naar voorbeeld van de markten die vroeger bestonden en nu nog steeds in zuidelijke landen bestaan (bijvoorbeeld in Mondovi, waar Lucia nu woont). Deze markten vormen op marktdagen het kloppend hart van de dorpen/steden: de locals verbroederen met elkaar (sociale functie) en de boeren/producten kunnen er hun producten met een goede marge verkopen (lokale business). Verschil met de markten vandaag is dat de marktkramers daar enkel doorverkopers zijn, die hun gerief op de veiling gaan kopen. De boeren zijn in het huidig systeem verplicht om aan veilingen of grote bedrijven te verkopen, met lage marges en monocultuur landbouw tot gevolg.

Waarom werkt dit project?
  • Meer dan gewoon markt, ook beleving, bar, kinderatelier.
  • En veel convenience… eten ter plaatse, gemakkelijk betaalsysteem
  • Wekelijkse markt kweekt een gewoonte bij mensen
  • Overdekt
Valkuilen en uitdagingen

(bij opstart van een nieuwe markt)

  • Boeren vinden
  • Geschikte locatie vinden
  • Uitbaters (liefst een plaatselijke vzw / organisatie die graag wil werken met lokale voeding, leuke dingen in de stad wil teweegbrengen…)