Gent En Garde

Contactpersoon
Katrien Verbeke
Tel.nr.
09/2682387
E-mailadres
katrien.verbeke@stad.gent
Website
Facebook
Startdatum project
15 oktober 2013
Investeringsbedrag
eigen werkingsmiddelen (in het verleden deelname aan EU-project Food Smart Cities for Development)
Financieringskanalen
Stad Gent - Departement Leefmilieu
Beleidsstructuur
Via Dienst milieu en klimaat.
Beleidsgroep met externe stakeholders + werkgroepen rond specifieke uitdagingen
Schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid is voorzitter van de beleidsgroep
Stadsinterne werkgroep: overleg met verschillende betrokken stadsdiensten

De stad wil het voedselsysteem verduurzamen: van productie over verwerking en distributie, tot consumptie en afvalverwerking.

Gent trekt ten strijde voor lekkere, lokale en duurzame voeding. Niet zomaar een charmeoffensief, maar een tactisch meesterplan om het voedselsysteem in Gent te verduurzamen. De stad mikt op overwinningen doorheen de hele lokale voedselketen: van productie over verwerking en distributie, tot consumptie en afvalverwerking.

Gent legde een traject af met stakeholders, boeren, burgers,… om tot een gedragen voedselstrategie te komen met 20 operationele doelstellingen. Het resultaat was de voedselstrategie ‘Gent En Garde’ dat focust op 5 doelstellingen:

• Een meer zichtbare, kortere voedselketen
• Duurzamere voedingsproductie en –consumptie
• Sterke sociale meerwaarde van voedingsinitiatieven
• Voedselafval terugdringen
• Voedselafval maximaal hergebruiken als grondstof

Waarom werkt dit project?
  • Full-time ambtenaar voor lokale voedselstrategie
  • Participatieve aanpak: projecten worden uitgetekend in samenwerking met de betrokken actoren en in functie van hun behoeften.
  • Samenwerking met beleidsgroep (externe stakeholders) en verschillende stadsdepartementen
  • Sterke dynamiek bij burgers, organisaties en ondernemers rond deze thema’s
Valkuilen en uitdagingen
  • Versterken rol van beleidsgroep
  • Samenwerken met moeilijker bereikbare doelgroepen
  • Opschalen stadsgronden voor lokale voedselproductie