Foodsavers Gent

Contactpersoon
Edwin Beaumon
E-mailadres
Beaumon@ocmw.gent
Website
Startdatum project
Maart 2017
Investeringsbedrag
€ 400.000
Financieringskanalen
OCMW met een subsidie stad Gent
Beleidsstructuur
OCMW Gent

Foodsavers Gent is een van de grootste en best draaiende platformen voor voedselverliezen in Vlaanderen, georganiseerd vanuit OCMW Gent. Via een logistiek platform worden voedseloverschotten verzameld en geleverd aan Gentse sociale organisaties. Het platform rendeert. Jaarlijks komen komt 600 ton voedseloverschotten terecht bij mensen in armoede via 106 armoedeverenigingen, sociale restaurants, en sociale kruideniers. Tegelijk is het een plek waar mensen opgeleid worden voor een plek op de reguliere arbeidsmarkt. De donerende partners zijn voornamelijk supermarkten.

Het OCMW biedt met deze verdeling van voedseloverschotten bijkomende ondersteuning aan sociale organisaties die de voedseloverschotten gebruiken in hun werking. Ze bereiken op die manier mensen in armoede via maaltijden of voedselpakketten.

Op logistiek vlak is Foodsavers Gent goed georganiseerd. Na jaren manueel productcodes ingeven, gebruiken ze een geautomatiseerd IT-platform dat alle barcodes van de donerende supermarkten kent. Dit bespaart een Full Time Equivalent en zorgt voor minder fouten bij tracering.

CO2 besparing per vermeden ton voedselverspilling

Volgens berekeningen van de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) staat 100 ton voedselverspilling vermijden gelijk aan 254 ton CO2-besparing. Deze CO2-impact bevindt zich zowel in de fase van productie, verwerking, distributie als consumptie en afvalverwerking van voeding. Voeding heeft een belangrijke impact door zowel het gebruik van energie als van grondstoffen.

https://persruimte.stad.gent/165061-een-jaar-foodsavers-gent-project-overtreft-alle-doelstellingen

Waarom werkt dit project?
  • De tijd is rijp industrie werkt mee omdat het sociaal niet langer ok is voedsel weg te gooien
Valkuilen en uitdagingen
  • Complex project als dit vereist financiering van overheid