Buurderij Leuven & Oud-Heverlee

Contactpersoon
Bianca Schoonjans
Adres
Buurderij Leuven: Locomotievenstraat 1, 3010 Kessel-Lo (Leuven)

Buurderij Oud-Heverlee: GC De Roosenberg
Tel.nr.
0478535711
E-mailadres
schoonjans.bianca@gmail.com
Website
Facebook
Startdatum project
Leuven November 2015 (Oud-Heverlee: juni 2018)
Investeringsbedrag
Standgeld, tenten, thermoskannen, nieuwe auto speciaal voor afhaalpunten...
Beleidsstructuur
In Leuven onder voormalig schepen Mohamed Ridouani van personeelszaken, onderwijs, economie, leefmilieu en vastgoed. In Oud-Heverlee onder de schepen van middenstand en de milieuraad.

Bianca Schoonjans runt vier buurderijen rond Leuven, waarvan we hier 2 toelichten. Eén in Hal 5 te Kessel-lo, een andere in de Roosenberg in Oud-Heverlee. Oorspronkelijk vond de Buurderij van Leuven plaats in de bibliotheek, daarna zijn ze met hulp van toenmalig schepen Ridouani verhuist naar Hal 5. Ook in Oud-Heverlee ondersteunt de gemeente mee de Buurderij (zie ‘waarom werkt dit?’).

Boeren & Buren is een netwerk dat producenten en consumenten bij elkaar brengt. Letterlijk. Via een leuke website kan je rechtstreeks van lokale Boeren kopen, online vanuit je luie zetel.

Eénmaal per week kan je je bestelling persoonlijk ophalen op een vaste locatie in je buurt, de Buurderij. Op de Buurderij is boodschappen doen net dat tikkeltje meer. Je ontmoet de Boeren en ambachtelijke producenten. Je kan vragen stellen over producten en productiewijze. Op die manier kom je veel te weten over wat je eet en wie het maakt. Daarnaast ontmoet je ook de andere Buren. Met al meer dan 120 Buurderijen in België zijn we op goede weg om iedereen van al dat lokaal lekkers te laten genieten. De korte keten in een modern jasje.

Iedereen de tools geven om mee te bouwen aan een eerlijk voedselsysteem, dat is ons project. Op papier lijkt dat eenvoudiger dan het is: we maken het mogelijk dat je rechtstreeks van de Boer kan kopen. Maar we moeten opboksen tegen 50 jaar agro-industrie en willen de krijtlijnen van een duurzaam landbouw- en voedselsysteem uitzetten: een faire prijs voor de Boer, toegang tot producten die goed zijn zowel voor onze gezondheid als voor de planeet, en transparantie over de productiewijze en afkomst ervan. Om een versnelling hoger te schakelen in deze stille revolutie maken we gebruik van een digitaal, innovatief en collaboratief webplatform. Met elke bewuste maaltijd maak je hier als consument mee werk van. Een kleine hap voor de mens, een grote stap voor de mensheid.

Samenwerken met de gemeente is voor de Buurderijen enorm belangrijk: zo kunnen ze een goede locatie vinden voor de wekelijkse Bijeenkomst waar zoals op een boerenmarkt de bestelde producten verdeeld worden. Ook kan de gemeente heel wat betekenen in de communicatie bij de opstart en uitbouw van de Buurderij om dit leuke sociale buurtproject mee draagvlak te bieden, o.a. In overleg met andere lokale netwerken zoals de Fairtarde Gemeente, Oxfam Wereldwinkel, etc.

Voor de gemeente betekent de Buurderij een duurzaam sociaal-ecologisch initiatief huisvesten, een extra dienst en warme ontmoetingsplek creëren met en voor de burgers, mee de lokale boeren ondersteunen, een belangrijke (eerste) stap in de invulling van een lokale voedselstrategie.

Waarom werkt dit project?
  • In Leuven heeft de gemeente mee geholpen voor de locatie in het kader van de lokale voedselstrategie
  • In Oud-Heverlee gaan ze nog wat stappen verder en helpen ze actief bij de communicatie: zo zetten ze mankracht in om affiches en flyers te bedelen in publieke ruimtes, zetten ze de Buurderij in de nieuwsbrief, bovendien moet de Buurderij er niet betalen voor de locatie omdat er geen andere initiatieven zijn. De stad heeft geen lokale voedselstrategie maar was het project wel zeer genegen.
Valkuilen en uitdagingen
  • In Leuven moet de Buurderij standgeld betalen. Ook Oxfam kreeg er geen gratis locatie, terwijl dit toch zou passen bij de Fairtrade Gemeenten. Buiten Hal 5 staat de Buurderij op grondgebied van de stad en dan hoeft ze niets te betalen. De stad Leuven zou dus meer kunnen ondersteunen in de logistiek (locatie, tenten ter beschikking stellen) maar ook in de communicatie