Buurderij Izegem

Contactpersoon
Christophe Decaigny
Adres
Emelgemseplein 1
Izegem
Tel.nr.
0474/68 32 94
E-mailadres
christophe.decaigny@pandora.be
Website
Facebook
Startdatum project
26 augustus 2016
Investeringsbedrag
Weinig; Christophe heeft slechts een paar Facebook advertenties doen lopen. Financiële investeringen worden ook niet gevraagd van Buurderij-Verantwoordelijken; initieel steken zij vooral hun tijd in het vinden van een geschikte locatie (in samenspraak met de gemeente, in dit geval) en het team van producenten dat voor het aanbod zorgt.
Financieringskanalen
Geen (wel logistieke steun en voorzieningen van de gemeente Izegem)
Beleidsstructuur
In samenwerking met de milieuraad

Christophe startte een Buurderij in het oude gemeentehuis van Izegem, in samenwerking met de Gemeente en het netwerk Boeren & Buren.

Boeren & Buren is een netwerk dat producenten en consumenten bij elkaar brengt. Letterlijk. Via een leuke website kan je rechtstreeks van lokale Boeren kopen, online vanuit je luie zetel.

Eénmaal per week kan je je bestelling persoonlijk ophalen op een vaste locatie in je buurt, de Buurderij. Op de Buurderij is boodschappen doen net dat tikkeltje meer. Je ontmoet de Boeren en ambachtelijke producenten. Je kan vragen stellen over producten en productiewijze. Op die manier kom je veel te weten over wat je eet en wie het maakt. Daarnaast ontmoet je ook de andere Buren. Met al meer dan 120 Buurderijen in België zijn we op goede weg om iedereen van al dat lokaal lekkers te laten genieten. De korte keten in een modern jasje.

Iedereen de tools geven om mee te bouwen aan een eerlijk voedselsysteem, dat is ons project. Op papier lijkt dat eenvoudiger dan het is: we maken het mogelijk dat je rechtstreeks van de Boer kan kopen. Maar we moeten opboksen tegen 50 jaar agro-industrie en willen de krijtlijnen van een duurzaam landbouw- en voedselsysteem uitzetten: een faire prijs voor de Boer, toegang tot producten die goed zijn zowel voor onze gezondheid als voor de planeet, en transparantie over de productiewijze en afkomst ervan. Om een versnelling hoger te schakelen in deze stille revolutie maken we gebruik van een digitaal, innovatief en collaboratief webplatform. Met elke bewuste maaltijd maak je hier als consument mee werk van. Een kleine hap voor de mens, een grote stap voor de mensheid.

Samenwerken met de gemeente is voor de Buurderijen enorm belangrijk: zo kunnen ze een goede locatie vinden voor de wekelijkse Bijeenkomst waar zoals op een boerenmarkt de bestelde producten verdeeld worden. Ook kan de gemeente heel wat betekenen in de communicatie bij de opstart en uitbouw van de Buurderij om dit leuke sociale buurtproject mee draagvlak te bieden, o.a. In overleg met andere lokale netwerken zoals de Fairtarde Gemeente, Oxfam Wereldwinkel, etc.

Voor de gemeente betekent de Buurderij een duurzaam sociaal-ecologisch initiatief huisvesten, een extra dienst en warme ontmoetingsplek creëren met en voor de burgers, mee de lokale boeren ondersteunen, een belangrijke (eerste) stap in de invulling van een lokale voedselstrategie.

Waarom werkt dit project?
  • Kregen het lokaal van de gemeente ter beschikking gesteld
  • Worden actief betrokken bij evenementen (zoals “zelvegemakt”) met standje waar de Boeren producten kunnen verkopen, doen aan catering en communiceren over de Buurderij.
Valkuilen en uitdagingen
  • De gemeente kan nog meer communicatieve en financiële promotie voorzien, zoals: online op de sociale media kanalen van de gemeente, de borden voorzien met opdruk langs de straten.