Buurderij Antwerpen – Permeke

Contactpersoon
Stefan Jansen
Adres
De Coninckplein 25-26, 2000 Antwerpen
Tel.nr.
0496 305 685
E-mailadres
stja@skynet.be
Website
Startdatum project
22 september 2015
Investeringsbedrag
Stefan investeert het percentage dat hij krijgt van de Boeren in betaalde campagnes op Facebook en het printen van extra flyers en affiches

Buurderij Permeke is oorspronkelijk gestart in Bar Panik (Kattendijkdok) met TimeCircus en zijn met hen dan meeverhuist naar bibliotheek Permeke waar TimeCircus artist in residence waren voor één jaar. De bibliotheek was héél enthousiast en daarom zijn ze gebleven. Stefan, de Buurderij-Verantwoordelijke heeft rechtstreeks contact met de bibliotheek.

Boeren & Buren is een netwerk dat producenten en consumenten bij elkaar brengt. Letterlijk. Via een leuke website kan je rechtstreeks van lokale Boeren kopen, online vanuit je luie zetel.

Eénmaal per week kan je je bestelling persoonlijk ophalen op een vaste locatie in je buurt, de Buurderij. Op de Buurderij is boodschappen doen net dat tikkeltje meer. Je ontmoet de Boeren en ambachtelijke producenten. Je kan vragen stellen over producten en productiewijze. Op die manier kom je veel te weten over wat je eet en wie het maakt. Daarnaast ontmoet je ook de andere Buren. Met al meer dan 120 Buurderijen in België zijn we op goede weg om iedereen van al dat lokaal lekkers te laten genieten. De korte keten in een modern jasje.

Iedereen de tools geven om mee te bouwen aan een eerlijk voedselsysteem, dat is ons project. Op papier lijkt dat eenvoudiger dan het is: we maken het mogelijk dat je rechtstreeks van de Boer kan kopen. Maar we moeten opboksen tegen 50 jaar agro-industrie en willen de krijtlijnen van een duurzaam landbouw- en voedselsysteem uitzetten: een faire prijs voor de Boer, toegang tot producten die goed zijn zowel voor onze gezondheid als voor de planeet, en transparantie over de productiewijze en afkomst ervan. Om een versnelling hoger te schakelen in deze stille revolutie maken we gebruik van een digitaal, innovatief en collaboratief webplatform. Met elke bewuste maaltijd maak je hier als consument mee werk van. Een kleine hap voor de mens, een grote stap voor de mensheid.

Samenwerken met de gemeente is voor de Buurderijen enorm belangrijk: zo kunnen ze een goede locatie vinden voor de wekelijkse Bijeenkomst waar zoals op een boerenmarkt de bestelde producten verdeeld worden. Ook kan de gemeente heel wat betekenen in de communicatie bij de opstart en uitbouw van de Buurderij om dit leuke sociale buurtproject mee draagvlak te bieden, o.a. In overleg met andere lokale netwerken zoals de Fairtarde Gemeente, Oxfam Wereldwinkel, etc.

Voor de gemeente betekent de Buurderij een duurzaam sociaal-ecologisch initiatief huisvesten, een extra dienst en warme ontmoetingsplek creëren met en voor de burgers, mee de lokale boeren ondersteunen, een belangrijke (eerste) stap in de invulling van een lokale voedselstrategie.

Waarom werkt dit project?
  • De Bib communiceert mee over de Buurderij, zet ze bijvoorbeeld op de digitale borden die uithangen in de bib
  • Tijdens de vakantie wanneer de bibliotheek normaal sluit om 17u zorgen ze dat de Buurderij er op dinsdagen toch terecht kan
  • De Bib zorgt rechtstreeks met de gemeentedienst dat er tafels beschikbaar zijn tijdens de Bijeenkomsten
Valkuilen en uitdagingen
  • Parking is de enige echte behoefte die ze hebben en waar het nu nog moeilijk loopt. Stefan heeft bij de betrokken diensten en schepen aangevraagd dat de Producenten tijdens de Bijeenkomst op het plein voor de Bib mogen parkeren. Dit hebben ze tijdens de Bijeenkomsten, twee maanden lang mogen doen, maar dan hebben ze geen toelatingen meer gekregen